Terapia este acea ramură a medicinei dentare care are ca scop refacerea morfologiei și funcționalității dinților afectați de procese carioase și necarioase. La noi în cabinet, terapia dentară se realizează sub anestezie locală pentru a elimina durerea și stresul operator. Materialele pe care le folosim au dublă funcțiune: restaurarea dintelui atât din punct de vedere fizionomic, conferindu-i un aspect natural, dar și asigurarea funcționalității în masticație.

Un aspect important în terapie este faptul că orice carie amânată sau nedescoperită la timp, va evolua rapid și va genera automat complicații. Asta înseamnă implicit că va avea nevoie de operațiuni ulterioare mai complicate sau va duce chiar la pierderea dintelui respectiv.

Terapia dentara include mai multe tipuri de lucrări:

Restaurări directe (executate chiar în cabinet, într-o singură ședință), de obicei sub formă de obturații  fizionomice (plombe). Materialele folosite sunt fie rășinile compozite, care permit reproducerea fidelă a structurilor dentare și aderă la structura sănătoasă a dintelui pentru a-i oferi suport și rezistență, îmbunătățind aspectul acestora, fie cimenturile glasionomere – care sunt benefice în terapia pediatrica. Prin eliberarea prelungită de flor și prin comoditatea aplicării, acestea din urmă sunt ideale în refacerea dinților temporari, având în vedere complianța mai scăzută a micilor  pacienți, precum și carioactivitatea lor mai crescută.