Stomatologia pediatrică (sau pedodonția) este o specialitate a stomatologiei care are în vedere profilaxia și tratamentul specific dentiției temporare și a dentiției permanente la adolescenți. Dentiția temporară are o mare importanță în prevenirea anomaliilor în dentiția permanentă, de aceea integritatea și sănătatea dentiției de lapte asigură sănătatea dentiției permanente.
Igiena dentară trebuie să înceapă odată cu apariția primilor dinți temporari, iar rolul principal în educarea sănătății orale revine părinților. În acest sens, sunt absolut necesare sfaturile medicului stomatolog în legătură cu măsurile de igienă corespunzătoare.
E important să educăm copiii în a avea o igienă dentară corectă și să își formeze obiceiuri sănătoase.
Prin monitorizarea continuă a copilului și evaluarea dinților, medicul stomatolog poate anticipa eventualele probleme dentare la copii. Doar așa va putea interveni din timp prin proceduri profilactice menite să păstreze cât mai sănătoasă substanța dentară.
Sănătatea și tratamentul dinților de lapte au o mare importanță pentru confortul micilor pacienți, previn dezvoltarea de carii complicate și contribuie la educația copiilor pe tema sănătății orale. Iată mai jos și două exemple de tratamente profilactice nedureroase, dar eficiente, pe care le putem aplica micilor noștri pacienți.
Sigilarea este o tehnica de prevenție a cariei prin aplicarea unei rășini pe suprafețele ocluzale, doar în șanțuri si fosete. Odată sigilate, ele permit o îndepărtare mai ușoară și mai eficientă a resturilor alimentare și a plăcii bacteriene, iar astfel obținem o protecție sporită împotriva apariției cariilor.
Fluorizarea dinților e o altă procedură de proflaxie a cariei dentare. Se poate aplica la nivelul tuturor dinților, de regula de 2 ori pe an. Este știut că florul absorbit pe suprafața smaltului ajută la remineralizarea lui, reduce riscul apariției cariilor, crește „duritatea” smalțului și crește rezistența lui în fața atacului acid.