În tratamentele de reabilitare orală pe care le practicăm în cabinetele noastre, sunt necesare mereu intervenții chirurgicale de diferite tipuri. Fie că e vorba de extracții dentare, ablații ale diferitelor procese patologice cauzate de dinții netratați (chisturi, granuloame), rezecții apicale, sau grefe ale diferitelor țesuturi, operațiile chirurgicale reprezintă unele dintre manoperele frecvente în cabinetele Dental Implant. Cu atât mai mult cu cât chirurgia este adeseori prima etapă a altor tratamente: aplicarea de implanturi dentare, tratamentele protetice sau tratamentele ortodontice.
În ceea ce privește grefele, acestea pot fi făcute pentru refacerea țesuturilor dure (os), sau pentru cele moi (țesut gingival), fiind realizate simultan sau nu, în funcție de necesitățile cazului. Avem capacitatea de a folosi țesuturi autogene sau alogene.
Extracțiile dentare se adresează dinților ce nu pot beneficia de un tratament corect și predictibil, sau nu reacționează bine la tratamentul aplicat anterior. Din această categorie fac parte și dinții incluși, care nu pot fi aduși pe arcadă într-o poziție corectă sau nu au loc pe arcadă, iar erupția lor ulterioară ar conduce la modificări ale pozițiilor dinților remanenți (înghesuiri dentare).
Pentru a preveni resorbția osoasă ce survine după extracția dentară, există doar două soluții: grefa de țesut osos (adiție osoasa) sau inserarea unui implant împreună cu grefa de țesut osos (în aceeași ședință – sau ulterior).
Este important de menționat că, în urma oricărei extracții dentare, resorbția osoasa este de 50% în primele 6-12 luni și continuă pe tot parcursul vieții.
Din gama extracțiilor dentare, molarii de minte incluși, semi-incluși sau erupți deja complet pe arcadele dentare reprezintă o categorie aparte. Extracțiile acestor dinți sunt considerate tratamente profilactice pro-parodontale și pro-ortodontice. Practic, extracția lor previne agravarea sau declanșarea anomaliilor dento-dentare (înghesuire) sau a pierderii osoase și inflamației țesuturilor moi în zonele posterioare ale arcadelor dentare.
Aceste zone posterioare, din cauza dificultății în igienizare și a prezentei molarilor de minte, constituie adevărate zone de retenție alimentară și microbiană, practic “rezervoare” pentru populația bacteriană din cavitatea bucală.
Cu o prezență din ce în ce mai puternică în tratamentele chirurgicale, chirurgia parodontală presupune o multitudine de tratamente cu o componenta conservativă variabilă. Printre acestea se numără operațiile cu lambou, adițiile de os, aplicarea de diferite membrane, grefele gingivale etc.
Toate aceste tratamente chirurgicale sunt efectuate în cabinetele noastre de către medici specializați în chirurgie oromaxilofacială, chirurgie dentoalveolară, implantologie, parodontologie și endodonție, uneori chiar împreună, pentru un rezultat mai bun al tratamentului, mai ales în cazurile complexe ce interesează mai multe ramuri ale medicinei dentare.