Implantul dentar este un substitut pentru rădăcina unui dinte lipsă și are rolul de suport pe care se va cimenta / înșuruba o coroană dentară. Implantologia este o disciplina protetică cu o componenta chirurgicală și reprezintă cea mai modernă și eficientă soluție pentru tratamentul edentațiilor. Este o alegere excelentă, dată fiind rata de succes superioară altor metode de tratament.
Dar haideți să facem cunoștință cu mai multe detalii despre ce înseamnă un implant. mai întâi, materialele: implanturile sunt fabricate din titan, un material biocompatibil, osteointegrabil și care nu generează reacții adverse la nivelul structurilor biologice. Este un material folosit cu succes de peste 50 de ani în ortopedie și medicină dentară.
Tratamentul în implantologie cuprinde doua etape: tratamentul chirurgical și tratamentul protetic.
Tratamentul chirurgical debutează cu consultația cu medicului specialist, compusă din examen clinic și radiologic, iar în unele cazuri examene paraclinice.
Examenul radiologic (compus dintr-o radiografie panoramică și/sau un examen computer tomograf) este necesar în cazul fiecărui pacient, pentru a determina atât tipul de implant, cât și necesitatea altor proceduri chirurgicale care se referă la volumul osos, în cazul unei resorbții avansate.
Protezarea provizorie imediată îmbunătățește aspectul prin remodelarea țesutului gingival, fiind folosită mai ales în zona estetică – adică zonele vizibile. Tratamentul protetic definitiv se face după 4-6 luni, perioadă în care se realizează integrarea osoasa a implantului.
Am vrea să clarificăm însă de la început că nu considerăm implantul a fi unica metodă de tratament corectă, în timp ce am considera că punțile dentare sunt o metodă greșită de tratament. Nu. Vreme de 3500 de ani, punțile dentare au funcționat, cu avantaje și dezavantaje. Doar că implantul dentar este o alternativă care elimină dezavantajele punților.
Care sunt avantajele implantului dentar în tratamentul edentațiilor
În primul rând, înlocuirea unui dinte lipsă se face printr-o singură coroană cimentată / înșurubată pe implant, fără a sacrifica integritatea dinților vecini prin șlefuirea acestora pentru punți. Apoi, din punct de vedere estetic, lucrările pe implanturi arată identic cu dinții naturali. Unul din cele mai importante roluri ale implanturilor dentare este de a stopa resorbția osoasă în zona în care este inserat (o alternativă pentru menținerea volumului osos fiind grefa de țesut osos). Prin înlocuirea unui dinte lipsa cu un implant dentar, se previne migrarea dinților vecini sau antagoniști.
Atunci când implantul este folosit pentru stabilizarea protezelor totale prin implanturi (supraprotezare), se crește capacitatea de masticație, oferindu-i pacientului un plus de confort. Iar reconstituirea completă cu ajutorul lucrărilor fixe pe implanturi a unui pacient edentat total este o realitate palpabilă pentru cei care vor să renunțe la protezele totale.