Dacă e să o definim „ca la carte”, endodonția este ramura medicinei dentare specializată în diagnosticul și tratamentul bolilor pulpei dentare (sau ale nervului, cum spunem popular).
Însă, pentru că vrem să o explicăm pe înțelesul tuturor, am spune mai degrabă că țelurile fiecărui tratament endodontic (de canal) sunt prevenirea sau vindecarea unei infecții dentare, cu păstrarea dintelui respectiv pe arcadă.
Dinții noștri nu sunt goi pe dinauntru. Ceea ce se află în interior, pulpa dintelui, este formată din vase de sânge și nervi, toate localizate într-unul sau mai multe canale din interiorul rădăcinii dintelui, în funcție de anatomia fiecărui dinte.
Tratamentul endodontic are ca scop îndepărtarea infecției pulpare care apare din cauza evoluției cariilor dentare și infiltrării bacteriilor din procesul carios la acest nivel. Tot pentru a încerca să păstram cât mai mult timp un dinte pe arcadă, putem relua tratamentele endodontice eșuate din diferite motive.
Pentru a realiza aceste operațiuni cu o precizie cat mai mare și pentru a avea o imagine clară a interiorului dintelui, se folosesc sisteme de magnificație optică (microscopul operator). Sistemele de ultimă generație de curățare și sterilizare în interiorul canalelor radiculare sunt folosite cu acuratețe, alături de cele mai noi tehnici de obturație. Astfel dintele este închis etanș, pe toata lungimea rădacinii, cu materiale biocompatibile. Tratamentul trebuie făcut sub izolare cu diga a dintelui tratat, bacteriile din saliva nu trebuie sa ajungă în interiorul dintelui în timpul tratamentului, iar la final trebuie să fie închis etanș și complet cu un material biocompatibil, pe toată lungimea rădăcinii dintelui. E important de știut că durata de viață a unui dinte devital depinde în totalitate de corectitudinea tratamentului endodontic și de protejarea acestuia ulterior, cu o coroană.