Ocluzia (mușcătura) corectă este una dintre premisele sănătății de lungă durată a dinților, dar și a întregului aparat dento-maxilar. Și pentru că organismul uman e un sistem integrat, fiecare funcție are un rol într-un sistem mai amplu. În acest caz, ocluzia va influența automat sănătatea întregului sistem digestiv. Având în vedere o perspectivă și mai amplă, o hrănire corectă înseamnă un organism sănătos per ansamblu. De aici, iată că repararea anomaliilor dento-maxilare nu are doar o funcție estetică, ci și una funcțională, cu implicații profunde în sănătatea întregului organism. Aici intervine ortodonția: specializarea medicinei dentare care are ca obiectiv studiul și tratamentul anomaliilor dento-maxilare.

Anomaliile dento-maxilare sunt tulburări de creștere și dezvoltare ale aparatului dento-maxilar și pot apărea ca expresie a moștenirii genetice sau din cauza unor factori din mediul înconjurător (factori funcționali – respirația orală, deglutiția, obiceiurile vicioase) sau factori dismetabolici (cum ar fi rahitismul).

Aparatul ortodontic poate fi aplicat și cu scopul de a corecta poziția dinților în vederea realizării unor lucrări protetice (când dinții sunt înclinați) sau creării de spațiu pentru inserarea unor implanturi.

Firește că în funcție de situația clinică și radiografiile pacientului, medicul ortodont va decide  dacă este necesară efectuarea unor extracții dentare (dinți temporari, permanenți sau supranumerari) sau dacă trebuie utilizate și  alte mijloace terapeutice ajutătoare tratamentului ortodontic (șlefuiri dentare, tratament parodontal, tratament chirurgical).

Cea mai potrivită vârstă pentru tratamente ortodontice

Orice vârstă e potrivită în principiu, motiv pentru care tot mai mulți adulți optează pentru tratament – cu atât mai mult cu cât există o mulțime de opțiuni, de la cele clasice, la cele “invizibile” (Incognito, Invisalign).

Pentru copii, în funcție de tipul anomaliei, majoritatea tratamentelor e bine să debuteze de la vârsta de 9-10 ani. În anomaliile grave (cum ar fi prognatism mandibular) trebuie să începem tratamentul chiar mai devreme.

Frecvența anomaliilor este în continuă creștere, există date conform cărora circa 90% din populație prezintă diverse anomalii, dar din fericire ele pot fi corectate prin tratament ortodontic.

Manoperele ortodontice pe care le efectuăm în clinica noastră:

Profilaxia și tratamentul anomaliilor

Tratamentul profilactic aplicat din timp în cazul dinților temporari are ca scop prevenirea instalării unor viitoare anomalii în dentiția definitivă. Anomaliile dento-maxilare apar ca urmare a unor factori locali și/sau de mediu (carii care duc la pierderea timpurie a dinților temporari, obiceiuri vicioase (cum ar fi sugerea degetului, respirația orală) – ca să numim doar câteva. De aceea este importantă observarea copiilor și cooperarea părinților cu medicul și cu asistenta, pentru a înțelege obiceiurile și particularitățile pacientului.

Tratamentul ortodontic la copii și adolescenți.

ORTA2

În dentiția mixta (8-12 ani), profitând de perioada de creștere a oaselor maxilare, se poate institui tratament ortodontic în cazul tulburărilor funcționale.

De exemplu, în cazul prognatismului mandibular (bărbia mărită) se instituie tratament preventiv pentru a stimula dezvoltarea maxilarului superior și a inhiba creșterea mandibulei. În cazul retrognatismului mandibular/prognatism maxilar (adică atunci când mandibula este situată mult în spatele maxilarului) se poate aplica aparat funcțional de tip activator.

Tratamentul ortodontic al adultului.

În cazul dentiției definitive se aplică aparate fixe pentru alinierea dinților, în funcție și de rezultatul estetic dorit.

Dacă avem de-a face cu o înghesuire în zona frontală, aplicarea unui aparat ortodontic îmbunătățește estetica, dar și posibilitățile de igienizare și reduce astfel riscul de carie. Efectul pe termen lung este prelungirea duratei de viată a dinților pe arcadă.

Cât timp durează un tratament ortodontic

Durata tratamentului nu va fi niciodată aceeași la doi pacienți. Trebuie să ținem cont în permanență de particularitățile fiecăruia – începând cu vârsta pacientului, tipul anomaliei și modul în care se respectă planul de tratament.

În medie durata este de 2 ani, adică tratamentul “activ”. Orice tratament activ este urmat de o perioadă de contenție (sau tratamentul “pasiv”), în timpul căruia se stabilizează rezultatul obținut și care durează de la 2-3 ani, la termen indefinit. Adică în unele cazuri el poate fi păstrat pe toată durata vieții pentru menținerea rezultatelor.

Desigur, acest lucru va fi stabilit de la caz la caz, în funcție de anomalia corectată. în aceasta perioadă pacientul trebuie sa poarte anumite dispozitive (fixe – retainere sau mobile – gutiere de contenție, positioner, aparat mobil) pentru stabilizarea rezultatului.

Tipuri de tratamente ortodontice (sau aparate) pe care le aplicăm în cabinetele Dental Implant:

  1. Aparate dentare mobile – se adresează copiilor în perioada de dentiție mixtă 7-10 ani (dinți definitivi și de lapte) influențând creșterea oaselor maxilare și ajută la eliminarea unor obiceiuri vicioase (suptul degetului, deglutiția infantila). Aparatul poate fi îndepărtat de către pacient, motiv pentru care rezultatul tratamentului depinde de motivația acestuia.
  1. Aparate dentare fixe (vestibulare ) – tipul de tratament cel mai frecvent utilizat, cu rezultatele cele mai bune.
  • Aparat dentar fix cu bracketuri metalice – una dintre cele mai comune metode de tratament, datorita unor rezultate rapide și a prețului accesibil. Dezavantajul acestui tip de aparat este aspectul acestuia.
  •  Aparat dentar fix cu bracketuri safir – varianta cea mai puțin vizibilă din tehnica vestibulară (cu bracketurile pe exteriorul dinților) datorită faptului ca bracketurile sunt din safir, având un aspect translucid similar smaltului dentar. Au o duritate și rezistență crescută și în același timp sunt foarte confortabile.
  • Aparat dentar fix cu bracketuri autoligaturante SPEED/DAMON – un tip special de bracketuri metalice cu multiple avantaje fata de cei clasici. Au o dimensiune mai mică, asigură un confort și o igienă mult mai bună, controalele sunt mai rare, durata tratamentului este mai mică, și – cel mai important – forțele aplicate asupra dinților sunt mai reduse, similare celor fiziologice.
  1. Aparate dentare linguale / palatinale INCOGNITO
  • Se aplică pe fețele linguale și palatinale ale dinților (interioare), este personalizat pentru fiecare pacient. Datorită aplicării brackeților pe interiorul dinților, acesta nu va fi vizibil, oferindu-i pacientului mai mult confort atunci când zâmbește.
  1. Aparat dentar INVISALIGN – o metodă de tratament modernă, care constă în purtarea unor alignere (gutiere) obținute printr-o tehnologie computerizată.