Nu dorim să ne prezentăm în faţa dumneavoastră cu titluri inexistente în legislaţia medicală română sau europeană cu toate că vedem că este o modalitate foarte des întâlnită pe atâtea site-uri din domeniul stomatologiei.
Nu există specializare în Estetica dentară, Implantologie, Stomatologie digitală conform legislaţiei medicale române, europene sau americane.
Estetica dentară, implantologia sau stomatologia digitală nu există ca specializări, conform legislației medicale române, europene sau americane. Și deși e o prezentare pe care o abordează des breasla noastră, vrem să ne delimităm de ea.
Estetica dentară cuprinde o gamă largă de tratamente dedicate optimizării aspectului, funcționalității și sănătății dinților. Aplicăm aceste tratamente în cazul defectelor sau anomaliilor de formă, mărime, culoare, traumatisme dentare, dinți abrazați, dinți incorect aliniați pe arcadă, carii dentare, contur gingival cu aparență inestetică etc.
Tratamentele cel mai frecvent folosite în estetica dentară sunt:
Fațetele dentare (Veneers) sunt restaurări directe folosite des pentru îmbunătățirea aspectului dinților.
Sunt realizate din ceramici speciale, au capacitatea de a oferi un aspect natural, transluciditate și luminozitate și contribuie la obținerea unei performanțe estetice excelente. Un avantaj important îl constituie și faptul ca prepararea dinților pentru fațete este minim invazivă sau deloc (no prep), având ca rezultat conservarea substanței dentare. Indicațiile fațetelor sunt multiple, începând cu anomalii de culoare, formă, spațiu, fisuri, traumatisme etc.
Albirea dinților sau bleaching-ul se realizează prin acțiunea oxigenului activ asupra structurilor dentare. Este o metoda sigură, neinvazivă și fără efecte secundare pe termen lung. Este o procedură care se poate realiza doar sub supravegherea medicului dentist.
Pentru albirea „în office”, într-o singură ședință utilizam și lampa Bright Smile sau Zoom (Philips).
Pentru opțiunea de albire acasă sunt folosite gutiere individualizate, confecționate în laboratorul de tehnică dentară. Cu ajutorul lor, gelului de albire se aplică numai la nivelul dinților, fără lezarea țesuturilor moi.
Procedurile estetice parodontale implică intervenții asupra țesutului gingival sau/și țesutului osos de suport: gingivectomia, gingivoalveoloplastia, grefele gingivale. Sunt realizate sub anestezie locală și au rolul de a îmbunătăți atât aspectul cat și starea de sănătate a gingiei
Incrustațiile (Inlays sau Onlays) sunt restaurări protetice indirecte confecționate din ceramică în laboratorul de tehnică dentară și reprezintă opțiunea cea mai precisă și longevivă de refacere a dinților cu leziuni carioase extinse.
Este important să știți câteva principii pe care le aplicăm în cabinetele Dental Implant, indiferent de tratamentul protetic:
– pe durata desfășurării unui tratament, pentru a asigura atât fizionomia pacientului, dar și funcționalitatea aparatului dento-maxilar, vom realiza în cabinet lucrări provizorii;
– pentru eliminarea durerii și stresului operator, tratamentele se realizează folosind tehnici de anestezie loco-regionale;
– în cazul dintilor cu tratament endodontic ( scoaterea nervului și obturarea canalului ) se recomanda coroana protetica pentru îmbunătățirea fizionomiei dar mai ales pentru creșterea rezistenței și longevității dintelui.