Probabil una dintre disciplinele cu care cei mai mulți pacienți se confruntă când ajung la medicul dentist. Din punctul nostru de vedere, însă, ar fi ideal ca lucrările protetice să nu fie primul pas al relației pacientului cu medicul dentist, motiv pentru care personalul medical de la Dental Implant pune foarte mult accent pe profilaxie

Lucrările protetice au ca scop atât restaurarea morfofuncțională, cât și cea estetică a aparatului dento-maxilar. Cu alte cuvinte, nu este acceptabilă o lucrare estetică fără un rol morfofuncțional deplin, dar și invers. Iar aici intervine una dintre valorile Dental Implant: și anume funcționarea echipei pacient-medic-asistent, care trebuie să comunice corect și să discute deschis, din start, așteptările și scopul oricărei lucrări.

Prin structuri protetice înțelegem:

  • Fațete
  • Coroane
  • Incrustații
  • Punți
  • Proteze mobilizabile

Este important să știți câteva principii pe care le aplicăm în cabinetele Dental Implant, indiferent de tratamentul protetic:

– pe durata desfășurării unui tratament, pentru a asigura atât fizionomia pacientului, dar și funcționalitatea aparatului dento-maxilar, vom realiza în cabinet sau în laborator lucrări provizorii;

1105

– pentru eliminarea durerii și stresului operator, tratamentele se realizează folosind tehnici de anestezie loco-regionale;

– în cazul dinților cu tratament endodontic (scoaterea nervului și obturarea canalului ) se recomanda coroana protetica  pentru îmbunătățirea fizionomiei dar mai ales pentru creșterea rezistenței și longevității dintelui.

0947

Dar să le luăm pe rând: 

Fațetele Dentare (Veneers)

Deși sunt cunoscute ca fiind restaurări protetice folosite pentru îmbunătățirea aspectului dinților, indicațiile fațetelor sunt multiple, începând cu anomalii de culoare, formă, spațiu, fisuri, traumatisme, etc.

Sunt realizate din ceramică, iar astfel au capacitatea de a da un aspect natural, transluciditate și luminozitate. Adică rezultatul obținut are o estetică excelentă. Un avantaj al fațetelor este tipul de preparație minim invazivă – sau chiar nici un fel de preparație (denumit și „no prep”) –  iar rezultatul este conservarea substanței dentare.

Coroanele dentare sunt structuri protetice realizate în cazul dinților care și-au pierdut integritatea și au ca scop refacerea fizionomică, creșterea rezistentei și funcționalității dintelui în cauză. Coroanele pot fi confecționate dintr-o varietate de materiale: ceramică integrală, ceramică pe suport oxid de zirconiu, zirconiu integral, sau ceramică pe suport metalic. Se fixează pe dinți sau pe implanturi prin cimentare/înșurubare. 

Incrustațiile (Inlays sau Onlays) sunt restaurări protetice indirecte confecționate din ceramică în laboratorul de tehnică dentară și reprezintă opțiunea cea mai precisă și longevivă de refacere a dinților cu leziuni carioase extinse.  Pe durata desfășurării unui  tratament, pentru a asigura fizionomia  pacientului dar și funcționalitatea aparatului dento-maxilar, realizăm lucrări provizorii, pe loc, în cabinet. În cazul dinților cu tratament endodontic (adică cei la care a fost necesară scoaterea nervului și obturarea canalului), se recomandă coroană protetică,  pentru îmbunătățirea fizionomiei dar mai ales pentru creșterea rezistenței și longevității dintelui.

Punțile se fixează pe dinți sau pe implanturi prin cimentare sau înșurubare. Pot fi folosite pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă. Au un aspect natural și pot fi confecționate dintr-o varietate de materiale: ceramică pe suport oxid de zirconiu, zirconiu integral sau ceramică pe suport metalic. O altă opțiune pentru înlocuirea dinților lipsă o constituie implantul dentar, reprezentând cea mai eficientă soluție în majoritatea cazurilor. 

Proteleze mobilizabile sunt lucrări protetice ce refac integritatea arcadelor dentare, înălțimea etajului inferior al feței, îmbunătățesc aspectul facial și funcția masticatorie. 

2296

În cazul stabilității reduse a protezelor mobilizabile din cauza resorbției avansate a crestelor osoase, există posibilitatea utilizării implanturilor dentare cu rol de elemente stabilizatoare. Supraprotezarea pe implanturi oferă pacienților un plus de confort și estetică, în timp ce crește capacitatea de masticație. 

Însă un beneficiu substanțial pentru pacienții edentați total este reconstituirea completă a arcadelor dentare, cu ajutorul lucrărilor fixe pe implanturi.