Se vorbește destul de mult despre parodontoză, dar nu este neapărat un subiect aprofundat științific în afara mediului profesional. Unele dintre cele mai puternice arme pentru a lupta împotriva ei sunt cunoașterea și igiena specifică, practicată în mod constant și corect.
Boala parodontală (denumită popular și parodontoză) este o infecție bacteriană de tip inflamator care, netratată, duce la pierderea dinților prin afectarea progresivă a atașamentului gingival și a osului din jurul dinților. Altfel spus, gingia și țesutul osos se retrag, dezvelind dinții din ce în ce mai mult, crescându-le mobilitatea și expunându-i la atacul bacteriilor. Totul duce inevitabil la pierderea dinților.
E important de știut că fumatul, diabetul, avitaminozele, fluctuațiile hormonale și unele boli sistemice pot agrava boala parodontală, în oricare din stadiile ei.
Iată de ce există paradontologia. Pentru a putea diagnostica, preveni și trata afecțiunile parodonțiului marginal (adică al țesuturilor gingivale și de susținere ale dintelui).
Debutul bolii parodontale îl reprezintă gingivita, produsă de placa bacteriană neîndepărtată la timp. În acest stadiu, se instalează disconfortul și sângerările gingivale la periaj și masticație. E un semnal de alarmă că trebuie vizitat medicul parodontolog, pentru că în acest stadiu, al gingivitei, cursul evenimentelor este reversibil în urma unor tratamente profesionale, urmate de o igienă personală zilnică și riguroasă.
Dacă rămâne netratată, gingivita avansează către boala parodontală propriu-zisă, pentru că bacteriile se răspândesc și se multiplică pe dinte, la nivelul marginii gingivale și în șanțul gingival sub forma de placă bacteriană subgingivală. Dacă nu este îndepărtată corespunzător și la timp, va forma punga parodontală, un buzunar infectat care conține placă, bacterii, tartru, țesut de granulație și toxine. Acest mix va adera pe suprafața rădăcinii dinților și va începe să distrugă osul de susținere al dinților. Următorul pas nefast: dinții se vor mobiliza.
Boala parodontală poate fi tratată printr-un control meticulos al plăcii bacteriene, completat de un tratament parodontal care are ca scop reducerea pungilor parodontale și oprirea progresiei bolii – sau tratament chirurgical de regenerare a osului și/sau a țesuturilor moi.
Rezultatul tratamentului parodontal depinde de echipa pacient-medic-asistent, despre care am mai discutat și cu ocazia altor subiecte de la noi din cabinet. Una dintre misiunile de maximă importanță pentru noi este de a consilia pacientul într-o tehnică personalizată de igiena dentară pentru menținerea rezultatelor obținute. Dinții cu afectare parodontală au șanse bune de supraviețuire pe termen lung cu condiția ca tratamentul, complianța pacientului și întreținerea dinților să fie conforme cu recomandările medicului specialist.